Monday, October 25, 2010

Hamba Drama


Aku memang jenis suka layan drama-drama. Tapi semenjak aku tinggal dekat hostel since tingkatan enam dulu maka aku pun jarang sangat dapat ikuti drama-drama aku macam biasa. Kalau dapat tengok alih-alih hero sudah bertukar, tak pun entah bila masa heroin beranak, dan sebagainya. Bila keadaan itu berlaku,aku pun jadi tak berapa nak semangat untuk tonton sampai habis cerita. Sebab aku dah tak faham jalan ceritanya.


Alkisah zaman tu mana ada penggunaan Youtube secara meluas atau boleh tonton ulangan dekat internet macam sekarang. So,aku lebih sudi membeli cakera padatnya. Senang cerita. Tapi tak semua cerita tu adalah. Tu yang frust. Mana tak tengok cerita separuh jalan. Wattafak la weh.

Paling menjadi nostalgia pada aku ialah tentang cerita yang aku pun tergeliat lidah nak sebutnya time kecik-kecik dululah, "Prinzessin Fantaghiro". (kalau siapa-siapa klik terjemahkan sendiri guna google translate) Nama pun kecik-kecik dulu manalah aku terror cakap omputeh ni.


Kenapa aku suka cerita ini? Yang pertama pengaruh dari mama aku yang sanggup bersengkang mata malam-malam buta tengok cerita ni. Aku masih ingat cerita ini ditayangkan dekat TV2. Seminggu kalau tak silap dua atau tiga kali ditayangkan.

Sebab kedua pengaruh cahaya televisyen yang memancar dekat muka dan mata aku yang sudah tidur then terjaga. Mama akulah saja je nak tengok TV dalam bilik,bukannya nak pergi ruang tamu. Alang-alang aku tak boleh tidur tu yang aku layan sampai aku pun terus terjebak.


awas! kepada kaki TV  mata anda akan dapat cahaya macam ni

Sebab ketiga sudah tentunya hero dia yang handsome pada akulah, tak tahu pada pandangan orang lain. Padahal aku time tu kecik lagi, baru darjah dua dah pandai falling-fallling ni beb. (Sumpah gatal aku ni kan.) Perasan tak ingat dunia dan tak padan budak kecik. Sebab pengaruh cerita ni agaknya aku jatuh cinta monyet dekat anak jiran mak cik aku. Tak pasal-pasalkan. ( malu aku dengan budak tu sampai sekarang)


Ni watak hero kedua (antagonis)- Nama diaTarabas 

Sebab keempat,yang ni bersifat pemikiran. (wah tak sangka kecik-kecik lagi aku sudah pandai berfikir secara kreatif dan berinovasi) Aku sangat kagum dengan manusia yang buat drama fantasi ni. Macam tak masuk akal tapi aku terhibur. Kebetulan bertambah hebat lagi drama ni berlatarkan zaman istana-istana dan pahlawan,ala-ala cerita "Prince of Persia". Confirm kalau suruh budak zaman sekarang tengok diaorang tak nak.



Tapi satu jelah aku tak suka tentang cerita ni, aku tak habis tengoklah weh. Menjadah tol kan. Penat je dok layan baik punya tapi ending tak tengok. Oh tidak, aku frust tahu! Kalau muat turun dekat internet sekarang pun belum tentu ada sari kata. Tapi impian dan harapan aku untuk tengok balik dan terutama part ending tu masih ada lagi sampai sekarang. Nantilah aku cuba usahakan.

p/s: Sesiapa yang pernah tengok cerita ni, atau adalah agaknya cerita ni bolehlah kiranya share dengan aku. Kerjasama anda amatlah dihargai.

12 comments:

Siddique87 said...

try ler g syok.org rasenya hari tu ader nmpak orang share..

Siddique87 said...

NEH ADER LINK UNTUK DOWNLOAD SEASON 1-3...


Fantaghiro -Cave Of The Golden Roses I- Rmvb Dvdrip

Fantaghiro (1991)
During archery in a wood Princess Fantaghiro is discovered by the hostile king's son Romualdo. He is able to take a short look at her before she can escape and immediately falls in love with the unknown beauty. When Romulado challenges her father for a duel to end the bloody war between their people Fantaghiro is send out to fight him due to a prophecy. As Romualdo sees her dressed as a man he believes to recognize his beloved.

http://www.mediafire.com/?ijgzmyfndte
http://www.mediafire.com/?bhm5jdt3zmy
http://www.mediafire.com/?gmmyzizzqmw
http://www.mediafire.com/?tny3tjicyak

Fantaghiro - Cave Of The Golden Roses II RMVB DVDRIP

Fantaghiro and Romualdo are preparing their marriage when the Black Queen disgusted by their deep love captures Fantaghiro's father. Romualdo and his soldiers go on their journey to free him. But the insidious Black Queen transforms herself into Fantaghiro, makes Romualdo her slave by kissing him and captures the rest of his army. Fantaghiro follows Romualdo although she promised him to stay home, finds the camp deserted and enters the near castle of the Black Queen.

http://www.mediafire.com/?iwmdywdh45t
http://www.mediafire.com/?yt3jmnvwt0g
http://www.mediafire.com/?w1y2wzmyndy
http://www.mediafire.com/?ojozjkwdzjy


Fantaghiro Cave Of The Golden Roses III RMVB DVDRIP
Eng Dub

The powerful evil wizard Tarabas gets knowledge about a prophecy that a king's child will defeat him. So he sends out his army of dead soldiers to kidnap all royal children. When the soldiers attack Fantaghiro's castle to steal the babies of her sisters the battle seems to be lost until she discovers that water turns the unvulnerable soldiers into stone. Romualdo leads the aggressors to a near river and destroys one after the other until he finally falls into the river himself and is turned into stone by the poisoned water. .


http://www.mediafire.com/?znmmltmyzni
http://www.mediafire.com/?zjd1dmmd51o
http://www.mediafire.com/?tmmzoaly5zy
http://www.mediafire.com/?oonyqtnmnnn
http://www.mediafire.com/?22lmzzidkji

BEST CITER TRILOGY NIE !!!

Bit Zamri said...

suka sgt cite ni!!! heart!!

Hanis Azla said...

Dulu pun akak mmg tgk cerita ni kat tv2.. Fantaghiro Cave Of The Golden Roses.. Mmg tak pernah miss sebab suka sgt tgk mata heroin dia yg sgt cantik dan bercahaya.. comey..

DaRa MaNiskU said...

harrrrrrgghhhhh! buat muka syok gila sampai pengsan tgk hero kacak.. suka tgk batu dan angsa pndai cakap...

EYA NADIA said...

sidiqque87:tq 4 sharing da in formation

bit zamri: haha samalah kite heart gak

hanis alza: mmg eya sgt setuju. mate dowang shing2 je.haha maybe minum inner shine bnyk kot.jelenye awk hbs tgok. eya x ler.

dara: (ceh dara konon) g,kelak mek mok cari ceta tok lok.haha

DaRa MaNiskU said...

haha,jeles yer? xper beb,tu mmg nama i dr kcik tau..hahaha

si biskut said...

1998 aku pun layan citer nie..dah lama dah nie.Aku nak check balik.

EYA NADIA said...

1998? bkn kew 1996 ,eya time tu drjah 2 x silap la huhu coz mama tngal ngan eya lg.

nurkaloi said...

sori beb aku tak penah tawu pun kewujudan citer nie.;...ahahaha agknye waktu kecik aku lebih bace buku and kitab,,,,hek hek hek wee~~

EYA NADIA said...

@nurkaloi

baguslah tu layan kitab ada manfaatnya saudari. hehe ;)

Anonymous said...

http://mkv-malay.blogspot.com ley sedot byk versi fantaghiro...english, itali, sub malay...sume ada..layan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...